Traditionele gerechten

Al eeuwenlang is arganolie niet weg te denken in de Marokkaanse keuken. De olie wordt zelfs puur geconsumeerd. Vooral in vele traditionele gerechten is arganolie een geliefde toevoeging. En dat is niet voor niks. De nootachtige smaak maakt deze olie zeer geschikt als verfijnde smaakmaker voor onder andere:

  • Bietensalade
  • Visgerechten
  • Tajine
  • Yoghurt
  • Amlou

Bietensalade

Arganolie geeft een rijke smaak aan salades. Een goed voorbeeld van een Marokkaanse salade is de rode bietensalade. Ook bij dressings is arganolie een welkome toevoeging.

Visgerechten

De nootachtige smaak van arganolie past ook goed bij visgerechten. Maar let op: de smaak, geur en voedingswaarden van arganolie gaan verloren bij een temperatuur hoger dan 60 graden. Voeg de arganolie daarom pas toe aan de pan zodra de vis gaar is, haal de olie daarna direct uit de pan en geniet.

Tajine

Een typisch Marokkaans gerecht is natuurlijk de tajine. Het gerecht is genoemd naar de kegelvormige stoofpot van aardewerk. Deze kegelvormige deksel zorgt voor een goede luchtcirculatie. Zet de stoofpot op een zeer laag vuur en kook bijvoorbeeld groenten zoals tomaat, courgette en aubergine. Het toevoegen van een paar druppels arganolie zorgt al voor een heerlijke smaak. Je kunt de arganolie ook aan couscous toevoegen.

Yoghurt

Ook door de yoghurt smaakt arganolie goed. Je kunt hier eventueel wat honing aan toevoegen.

Amlou

Amlou mag ook zeker niet aan dit rijtje ontbreken. Amlou is een traditioneel Marokkaans gerecht op basis van arganolie, honing en amandelen. Dit gerecht is heerlijk als dip.