Culinaire arganolie

Rijke smaak

Arganolie wordt vaak gezien als een cosmetisch product. Maar wist je dat arganolie ook zeer geschikt om in de keuken te gebruiken? Culinaire arganolie geeft een heerlijke en verfijnde smaak aan gerechten. De toepassingen in de keuken zijn onbeperkt, want arganolie versterkt ook de smaak van basisingrediënten en basisgerechten.

100% puur

Net als cosmetische arganolie is culinaire arganolie 100% puur en biologisch. Het productieproces van culinaire arganolie is alleen net een beetje anders dan van cosmetische arganolie. Om smaakvolle culinaire arganolie te vervaardigen, worden de pitten die in de arganvrucht zitten namelijk geroosterd. Pas daarna worden deze gemalen en koudgeperst. Dankzij de eenmalige koude persing blijven de voedingswaarden optimaal bewaard.

Een gezonde keuze

Arganolie is niet alleen heel smaakvol, maar ook heel gezond. Er wordt zelfs gezegd dat culinaire arganolie één van de meest gezonde, voedzame oliesoorten is die er bestaan. Culinaire arganolie zit boordevol vitamine E en heeft een hoog gehalte onverzadigde omegavetzuren, waaronder linolzuur en alfalinoleenzuur. Daarnaast bevat de olie kalium en magnesium. De aanwezigheid van deze mineralen heeft tevens een positieve invloed op de gezondheid.

Wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig consumeren van arganolie vele gezondheidsvoordelen heeft. Het consumeren van twee theelepels arganolie per dag kan al na een maand in een verbeterde gezondheid resulteren.

 • Versterkt het natuurlijke afweermechanisme
 • Elimineert schadelijke vrije radicalen
 • Verlaagt het cholesterolgehalte aanzienlijk
 • Werkt ontstekingsremmend en versterkt het immuunsysteem
 • Voorkomt slagaderverkalking
 • Stimuleert en verbetert de algehele bloedsomloop
 • Revitaliseert cellen in het lichaam
 • Kan diabetes helpen voorkomen
 • Heeft kankerbestrijdende eigenschappen
 • Kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen
 • Biedt verlichting bij reuma en artritis

Geur, kleur en smaak

Het roosteren van de arganpitten zorgt voor een goede smaak en een sterkere, nootachtige geur en smaak van de arganolie. Dit zorgt bovendien voor een iets donkerdere kleur van de olie. Culinaire arganolie is helder, maar het kan vertroebelen wanneer deze aan licht en warmte wordt blootgesteld. Bewaar culinaire arganolie bij voorkeur dan ook op een donkere en koele plaats.

Koude toepassingen

In tegenstelling tot de meeste plantaardige oliën, is arganolie niet geschikt om in te bakken en braden. Dit komt omdat arganolie veel meervoudig onverzadigde vetten bevat, waaronder linolzuur en alfalinoleenzuur. Bij een temperatuur van meer dan 60 graden, gaan de werkzame stoffen van deze gezonde vetzuren verloren. Ook is een hoge temperatuur niet bevorderlijk voor de geur en smaak van culinaire arganolie.

Let op: niet verhitten

Culinaire arganolie is dus niet bestand tegen hoge temperaturen, maar laat dat je niet in de weg staan om deze heerlijke olie in de keuken te gebruiken. Culinaire arganolie is namelijk een ware smaakmaker voor vele traditionele gerechten. Hierbij kun je denken aan koude gerechten als salades, maar je kunt arganolie ook op het laatste moment toevoegen aan warme gerechten. Het is ook mogelijk om arganolie te gebruiken bij gerechten die worden gestoomd.