
Wie houdt er niet van het eten van een lekkere salade tijdens een zwoele zomeravond?
Daarom delen wij drie recepten van heerlijke Marokkaanse salades. Deze salades zitten vol met groenten en hebben één ingrediënt gemeen: arganolie. Maar niet de cosmetische arganolie die wordt gebruikt voor het verzorgen van de huid en het haar. In deze salades gebruiken we culinaire arganolie.
Wat is culinaire arganolie?
Culinaire arganolie is net een beetje anders dan cosmetische arganolie. De arganpitten die tot culinaire arganolie worden verwerkt, zijn namelijk geroosterd. Dit proces zorgt voor een heerlijke nootachtige geur en smaak. Dit maakt culinaire arganolie zo’n fijne toevoeging aan gerechten. En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe gezond culinaire arganolie is. De olie zit vol vitamine E en bezit een hoog gehalte aan onverzadigde omegavetzuren. Hierdoor zorgt regelmatige consumptie van arganolie onder andere voor een sterker afweermechanisme, een verbeterde bloedsomloop en een lager cholesterolgehalte.
Koude toepassingen
Culinaire arganolie is niet geschikt om te verhitten. Dit zorgt er namelijk voor dat geur, de smaak en de goede eigenschappen van de olie verloren gaan, en dat willen we graag voorkomen. De olie kan worden toegevoegd aan warme gerechten, maar pas als het vuur uitstaat. Daarnaast is culinaire arganolie natuurlijk geschikt om toe te voegen aan koude of lauwwarme gerechten, zoals rode bietensalade, couscoussalade en zaalouk. Stuk voor stuk gerechten die gemakkelijk te bereiden zijn, maar die dankzij de toevoeging van culinaire arganolie heerlijk rijk van smaak zijn.
Recept I: Rode bietensalade
De rode bietensalade: een typisch Marokkaans gerecht dat vaak wordt gegeten als bijgerecht, bijvoorbeeld bij aardappels uit de oven en een gegrilde vis. Je kan bietensalade natuurlijk het hele jaar door eten, maar het lekkerst is deze salade als het warm weer is. De appel geeft deze salade een frisse twist, en de stukjes walnoot geven de salade een lekkere crunch. Laat je smaakpapillen het werk doen en geniet.
Ingrediënten
- 4 voorgekookte bieten
- 1 appel
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels arganolie
- 1 theelepel gemalen komijn
- 2 eetlepels peterselie, fijngesneden
- Snufje kaneel
- Zout en peper naar smaak
- Verkruimelde walnoten
- Rucola
Bereidingswijze
- We starten met het maken van de dressing. Meng in een schaaltje de citroensap met de arganolie en voeg de komijn, de fijngesneden peterselie en het snufje kaneel toe. Mix de ingrediënten met een lepel of vork.
- Was de voorgekookte bieten en ontdoe de bieten van het velletje. Snijd de boven- en onderkant van de biet eraf en snijd de bieten in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Plaats deze in en schaal of kom.
- Was de appel en schil deze. Snijd ook de appel in blokjes ter grootte van dobbelsteen en voeg deze toe aan de rode bieten.
- Voeg nu de dressing toe aan de blokjes rode biet en appel, en meng de ingrediënten goed door elkaar. Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Serveer de rode bietensalade op een schaal. Bedek de bodem eventueel met rucola. Plaats nu het bietenmengsel op de rucola.
- Garneer de salade door er verkruimelde walnoten bovenop te verdelen.
Recept II: Couscoussalade
Couscoussalade kan altijd. Deze salade is perfect als lunchmaaltijd, maar is ook heerlijk als hoofd-of bijgerecht in de avond. En wat ook zo handig is: couscoussalade is snel te maken en is lekker kleurrijk en gezond. Je kan je natuurlijk houden aan dit recept, maar je kan ook zeker met de ingrediënten variëren. Veel plezier!
Ingrediënten
- 200 gram couscous
- 500 ml groentebouillon
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel kurkuma
- Een handje gedroogde abrikozen of een handje rozijnen (of allebei)
- 250 gram tomaatjes, zoals cherrytomaatjes of romaatjes
- 1 rode of gele paprika
- 2 bosuitjes of 2 lente-uitjes
- Blaadjes van een paar takjes verse munt, fijngesneden
- Blaadjes van een paar takjes verse peper, fijngesneden
- 5 eetlepels pijnboompitten
- Grote scheut arganolie
Bereidingswijze
- Plaats de couscous in een grote kom en maak de groentebouillon. Voeg de bouillon vervolgens beetje bij beetje toe aan de couscous, terwijl je de couscous met een vork losroert. De couscous wordt nu langzaam aan zeker gaar. Voeg tijdens dit proces de chilipoeder en de kurkuma toe.
- Wel ondertussen de abrikozen en/of rozijnen in heet water voor 10 tot 15 minuten. Giet vervolgens het water af.
- Was de groenten. Snijd de tomaatjes in tweeën en snijd de paprika in stukjes. Snijd de bos- of lente-uitjes in dunne ringen en hak de verse kruiden fijn.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn. Let goed op dat ze niet zwart worden.
- Meng de couscous, het gedroogde fruit en de groenten door elkaar in een schaal of kom.
- Nu is om dé smaakmaker van dit gerecht toe te voegen: arganolie. Verdeel een grote scheut arganolie over de salade.
- Pas wanneer je de couscoussalade gaat serveren, voeg je de geroosterde pijnboompitten toe.
- Zin in iets anders? Voeg dan bijvoorbeeld pistachenoten of granaatappelpitten toe aan de couscoussalade.
Mocht je niet alles op krijgen, geen probleem: de salade is morgen ook nog lekker.
Recept III: Zaalouk
Zaalouk is de Marokkaanse benaming voor auberginesalade. Een kruidige salade die meestal als dip wordt gegeten. Natuurlijk staat aubergine centraal in deze salade, maar de kruiden en de arganolie zorgen ervoor dat deze salade zo smaakvol wordt. In tegenstelling tot de vorige twee salades in deze blog, worden alle ingrediënten in dit recept verhit in de pan. Daarom gebruiken we in dit gerecht behalve arganolie ook een scheut olijfolie.
Ingrediënten
- 2 grote aubergines
- 2 tomaten
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Blaadjes van tak verse koriander, fijngesneden
- Scheut olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- Zout en peper naar smaak
- 1 à 2 eetlepels arganolie
Bereidingswijze
- Was de aubergines en de tomaten. Het is niet nodig om deze groenten te schillen. Verwijder de bovenkant en onderkant van de aubergine en snijd de aubergine in blokjes. Verwijder het harde gedeelte van de tomaat en snijd de tomaat net als de aubergine in blokjes.
- Hak de knoflook fijn en snijd de blaadjes van de koriander fijn. Bewaar een paar blaadjes koriander voor de garnering.
- Verhit een scheutje olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Voeg de aubergine, tomaat, knoflook en koriander toe en roer de ingrediënten om.
- Voeg de paprikapoeder en de gemalen komijn toe. Roer de specerijen goed door de groenten.
- Voeg een scheut water aan het mengsel toe, dek de pan af en laat de groenten sudderen totdat deze zacht zijn. Dit duurt zo’n 20 tot 25 minuten. Roer af en toe door.
- Zet het vuur nu laag en pureer het mengsel met een staafmixer. Zet de pan nog even op een laag vuur, zodat het mengsel nog wat dikker wordt. Zet nu het vuur uit en plaats het mengsel in een schaal.
- Voeg naar smaak zout en peper toe, en maak de dip af met 1 à 2 eetlepels arganolie. Garneer de zaalouk met een paar blaadjes koriander.
- Serveer de zaalouk op kamertemperatuur. Je kunt er lekker in dippen, maar je kan zaalouk ook eten op een sandwich.
We hopen je met deze recepten te hebben geïnspireerd, en we zijn heel benieuwd of je één van deze gerechten gaat bereiden! Laat je het ons weten in de reacties?