Wat is arganolie?

Marokkaans goud

Arganolie, in het Arabisch أركان, is een bijzondere plantaardige olie die zowel voor cosmetische als culinaire doeleinden wordt gebruikt. Arganolie is zo bijzonder, dat deze olie de bijnaam ‘Marokkaans goud’ heeft. Vele generaties terug ontdekten de Berbervrouwen in Marokko arganolie. Eeuwen later gebruiken de Berbervrouwen arganolie nog steeds voor hun schoonheid. Pas sinds het begin van deze eeuw hebben andere delen van de wereld kennisgemaakt met de bijzondere werking van het Marokkaanse goud.

De naam ‘Marokkaans goud’ geeft precies aan wat de waarde van arganolie is. Dankzij de bijzondere samenstelling van arganolie, heeft deze olie een zeer positief resultaat op zowel huid als haar. De positieve eigenschappen van arganolie zijn met geen enkele andere olie te vergelijken. Vandaar dat steeds meer vrouwen willen profiteren van de voordelen van arganolie. Straks meer over deze bijzondere eigenschappen.

Arganolie is typisch Marokkaans goud, omdat de arganboom alleen kan groeien in de Marokkaanse grond. Na vele mislukte pogingen om de boom buiten Marokko te laten groeien, werd duidelijk dat alleen de droge grond in het warme Zuid-Marokko geschikt is. Arganolie wordt dan ook uitsluitend in dit bergachtige gebied van Marokko geproduceerd. Bovendien is het een tijdrovend proces om de arganolie uit de vruchten van de arganboom te winnen. Dit maakt arganolie schaars als goud.

Argania spinosa, boom der schoonheid

De officiële naam van de arganboom is Argania spinosa. Deze zeldzame boom wordt ook wel ‘de boom der schoonheid’ genoemd. Niet alleen omdat de boom bijzondere eigenschappen heeft, maar ook omdat het een prachtige, stekelige boom is. Argania spinosa bomen zijn één van de oudste boomsoorten die vruchten dragen. Naar schatting van botanici bestaat de boom al 25 miljoen jaar. De bomen groeien enkel en alleen in het bergachtige gebied in het zuiden van Marokko.

Op een hoogte van zo’n 1000 meter groeien momenteel 20 miljoen arganbomen. Met dit relatief kleine aantal is de Argania spinosa een bedreigde boomsoort. De arganboom wordt zo’n 10 meter hoog en heeft stamdoorsnedes tot wel 15 meter diepte. De wortels van de boom groeien tot wel 30 meter diep. De arganboom kan 125 tot 450 jaar oud worden. Na zo’n 15 tot 25 jaar geeft de arganboom zijn eerste vruchten af en pas na 40 tot 60 jaar komt de boom volledig tot bloei.

De grond in het droge, onherbergzame semi-woestijngebied van Marokko is uitermate geschikt voor de sterke arganboom. De boom heeft zich niet alleen aan de droogte, maar ook aan de hitte aangepast. De temperatuur in dit gebied kan in de zomer tot boven de 45 graden oplopen. De arganboom gedijt het best als deze volledig met rust gelaten wordt. De boom kan geen bestrijdingsmiddelen verdragen en heeft zelfs geen behoefte aan bewatering of voeding. Het resultaat: biologische en pure arganvruchten. Geduld is hierbij vereist, want de boom geeft alleen om het jaar vruchten af. De zeldzaamheid van de bomen en het lange groei- en productieproces zorgen ervoor dat arganolie zeldzaam, exclusief en daarmee kostbaar is

De vrucht

In de vruchten die aan de arganboom groeien, zit het Marokkaanse goud verstopt. De vruchten die aan de arganboom groeien, zijn aanvankelijk groen. Ze lijken op olijven, maar zijn groter en ronder van vorm. Zodra de vruchten rijp zijn, krijgen ze een gele kleur. In de arganvrucht zit een harde argannoot. Elke noot bevat 2 tot 3 amandelvormige pitten. Uit deze pitten kan vervolgens arganolie worden gewonnen. De arganolie die uit deze pitten komt, heeft een goudgele kleur. De olie heeft een milde notengeur en de smaak heeft iets weg van walnoten.

Het traditionele proces gaat als volgt. De vruchten worden door Berbervrouwen geraapt, verzameld en ontdaan van het vruchtvlees. Vervolgens worden de noten met de hand en twee stenen gespleten, waarbij veel kracht is vereist. Met het splijten van de argannoot komen de pitten vrij. Het persen van de olie uit deze pitten is een zeer arbeidsintensief proces.

Per oogstseizoen levert één arganboom zo’n 30 kilo pitten op. Dit klinkt misschien veel, maar deze hoeveelheid is slechts goed voor het winnen van één liter pure arganolie.

Eigenschappen van arganolie 

De Berbervrouwen wisten al eeuwenlang dat de eigenschappen van arganolie bijzonder zijn. Nu is ook wetenschappelijk bewegen dat de olie zeer rijk is aan werkzame stoffen, waaronder vitamine E, essentiële vetzuren en antioxidanten. De samenstelling van Marokkaanse arganolie is zeer waardevol en wordt steeds vaker gebruikt om huidveroudering te voorkomen.

Arganolie werkt als antioxidant

Antioxidanten beschermen de huid tegen vrije radicalen. Zonlicht, uitlaatgassen, vuile lucht en bestrijdingsmiddelen zijn vrije radicalen waarmee we allemaal in aanraking komen. Deze vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die huidveroudering veroorzaken. Zonder antioxidanten is de huid niet goed beschermd tegen vrije radicalen en ligt huidveroudering op de loer. Arganolie bevat vele antioxidanten en is daarmee een natuurlijke oplossing om de huid de nodige bescherming te bieden tegen vrije radicalen. Arganolie voedt de huid en is een effectieve manier om lijntjes en rimpels te voorkomen.

Hoge dosering vitamine E 

Pure arganolie heeft van nature een zeer hoge dosering van vitamine E. Met 620 mg per liter is arganolie buitengewoon rijk aan vitamine E. Vitamine E bevordert en stimuleert de celvernieuwing van de huid. Dit maakt arganolie bij uitstek geschikt als anti-aging product. Om huidveroudering tegen te gaan, hoef je dus niet allerlei ingewikkelde crèmes in huis te halen. Het gebruik van pure arganolie is voldoende.

Arganolie bevat essentiële vetzuren

Essentiële vetzuren hebben een belangrijke functie in het lichaam. Zo zorgen deze vetzuren voor een goede opname van onder vitamine E. Aangezien essentiële vetzuren niet door ons lichaam worden geproduceerd, is het van belang om deze uit producten als arganolie te halen. Linolzuur en alfalinoleenzuur zijn de belangrijkste essentiële vetzuren. Deze vetzuren zitten in arganolie.

Dankzij de vitamine E en de essentiële vetzuren die arganolie rijk is, verbetert de elasticiteit van de huid en verhoogt de hydratatie. Ook verminderen ontstekingen. Het resultaat is een gezonde, stralende en frisse huid. Kortom: arganolie is het ideale product voor een jonge, soepele en strakke huid.