Marokkaans goud

Arganolie, in het Arabisch أركان, is een bijzondere plantaardige olie die men zowel voor cosmetische als culinaire doeleinden gebruikt. Arganolie is zo bijzonder, dat deze olie de bijnaam ‘Marokkaans goud’ draagt.

Vele generaties terug ontdekten de Berbervrouwen in Marokko arganolie. Pas sinds het begin van deze eeuw hebben andere delen van de wereld kennisgemaakt met de bijzondere werking van het Marokkaanse goud.

Een unieke werking

De naam ‘Marokkaans goud’ geeft precies aan wat de waarde van arganolie is. Dankzij de bijzondere samenstelling van arganolie, heeft deze olie een zeer positief resultaat op zowel huid als haar. De positieve eigenschappen van arganolie zijn met geen enkele andere olie te vergelijken. Vandaar dat steeds meer vrouwen willen profiteren van de voordelen van arganolie. Lees hier meer over de bijzondere eigenschappen.

Groeit alleen in Marokko

De arganboom alleen kan groeien in de Marokkaanse grond. Na vele mislukte pogingen om de boom buiten Marokko te laten groeien, werd duidelijk dat alleen de droge grond in Zuid-Marokko geschikt is. Arganolie wordt dan ook uitsluitend in dit bergachtige gebied van Marokko geproduceerd. Bovendien is het een tijdrovend proces om de arganolie uit de vruchten van de arganboom te winnen. Dit maakt arganolie schaars als goud.

Argania spinosa

Boom der schoonheid

De officiële naam van de arganboom is Argania spinosa. Deze zeldzame boom wordt ook wel ‘de boom der schoonheid’ genoemd. Niet alleen omdat de boom bijzondere eigenschappen heeft, maar ook omdat het een prachtige, stekelige boom is.

Argania spinosa bomen zijn één van de oudste boomsoorten die vruchten dragen. Volgens botanici bestaat boom al 25 miljoen jaar.

20 miljoen arganbomen

De officiële naam van de arganboom is Argania spinosa. Deze zeldzame boom wordt ook wel ‘de boom der schoonheid’ genoemd. Niet alleen omdat de boom bijzondere eigenschappen heeft, maar ook omdat het een prachtige, stekelige boom is.

Argania spinosa bomen zijn één van de oudste boomsoorten die vruchten dragen. Volgens botanici bestaat boom al 25 miljoen jaar.

Aangepast aan woestijngebied

De grond in het droge, onherbergzame semi-woestijngebied van Marokko is uitermate geschikt voor de sterke arganboom. De boom heeft zich niet alleen aan de droogte, maar ook aan de hitte aangepast. De temperatuur in dit gebied kan in de zomer tot boven de 45 graden oplopen.

De arganboom gedijt het best als deze volledig met rust gelaten wordt. De boom kan geen bestrijdingsmiddelen verdragen en heeft zelfs geen behoefte aan bewatering of voeding. Het resultaat: biologische en pure arganvruchten. Geduld is hierbij vereist, want de boom geeft alleen om het jaar vruchten af. De zeldzaamheid van de bomen en het lange groei- en productieproces zorgen ervoor dat arganolie zeldzaam, exclusief en daarmee kostbaar is.

De vrucht

De noten van de vrucht

In de vruchten, die aan de arganboom groeien, zit het Marokkaanse goud verstopt. De vruchten lijken op groene olijven, maar zijn groter en ronder van vorm. Zodra de vruchten rijp zijn, krijgen ze een gele kleur. In de arganvrucht zit een harde argannoot. Elke noot bevat 2 tot 3 amandelvormige pitten. Uit deze pitten kan vervolgens arganolie worden gewonnen. De arganolie die uit deze pitten komt, heeft een goudgele kleur. De olie heeft een milde notengeur en de smaak heeft iets weg van walnoten.

Het traditionele productieproces

Het traditionele proces gaat als volgt. De vruchten worden door Berbervrouwen geraapt, verzameld en ontdaan van het vruchtvlees. Vervolgens worden de noten met de hand en twee stenen gespleten, waarbij veel kracht is vereist. Met het splijten van de argannoot komen de pitten vrij. Het persen van de olie uit deze pitten is een zeer arbeidsintensief proces.

 

Per oogstseizoen levert één arganboom zo’n 30 kilo pitten op. Dit klinkt misschien veel, maar deze hoeveelheid is slechts goed voor het winnen van één liter pure arganolie.